Massages

Rugpijn? Stress? Vermoeid? Hoofdpijn? Lusteloos?

Ontdek de weldaad van een massage!

Een massage zorgt voor een plaatselijk en algehele ontspanning van lichaam en geest.


In tijden van stress wordt door de bijnierschors, die aangestuurd wordt door de hypofyse, die op zijn beurt weer wordt aangevoerd door de hypothalamus, het hormoon cortisol aangemaakt.

Cortisol helpt ons in tijden van stress te kunnen functioneren. Prettig natuurlijk, maar door een te hoge concentratie aan cortisol wordt er een aanslag op ons immuunsysteem teweeggebracht.

De vorming van antilichamen wordt geremd, een normale ontstekingsreactie wordt geremd. Men is daardoor sneller vatbaar voor bijvoorbeeld verkoudheid en griep.

Voor het bindweefsel en dus ook voor de huid is een te hoog cortisolgehalte eveneens een slechte zaak. De kwaliteit van het bindweefsel gaat drastisch achteruit en dus ook de daar bovenliggende huidconditie.

Er is aangetoond dat door massage de cortisolwaarde daalt, maar zich weer herstelt in de 24 tot 48 uur daarna. Als men zich 2x per week gedurende 2 weken na elkaar laat masseren, zet zich een aanhoudende daling van het cortisolgehalte in.

Uit onderzoek is gebleken dat autisten een continu verhoogde cortisol gehalte hebben.

Twee andere neuronhormonen die gestimuleerd worden door een massage zijn serotonine en endorfine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en endorfine heeft een pijnprikkeldempende werking.

Door stress invloeden kunnen spieren zich niet goed ontspannen. Bij een langdurig aanhoudende spierspanning hopen door een verminderde bloed- en lymfestroom afvalstoffen op wat tot verharde en pijnlijke spieren leidt. Door het mechanische effect van een massage worden de bloed- en lymfestroom weer op gang gebracht. Door het biochemische effect van een massage wordt er door de mastcellen histamine gevormd. Dit heeft een vaatverwijdende werking en is ontstekingsremmend en pijnverzachtend.

Reflectorisch reageert ons lichaam op een massage via prikkels die via het verlengde merg voor vaatverwijding zorgen. Hierdoor ontstaan plaatselijk verbeterde bloed- en lymfestroming, pijnvermindering, ontspanning en verbeterde functies van het weefsel. Tevens werkt dit door op omliggende weefsels, organen en gewrichten.

Een massage heeft een grotere impact op ons lichaam dan aanvankelijk werd gedacht.

Ontdek de effecten van de verschillende massages.